Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: een eerste food festival recap, Wie Wat Wyers en limited edition sushi bij Momo

Best of Rollende Keukens en Taste of Amsterdam

We kunnen het foodfestival-seizoen als geopend beschouwen want de twee grootsten zijn al aan de beurt geweest: Rollende Keukens en Taste of Amsterdam. De eerste vindt plaats in mijn achtertuin en lijkt elk jaar steeds meer uit z’n voegen te groeien. De tweede was het toneel van de leukste BBQ-kip wedstrijd ever (want we hebben gewonnen!) en natuurlijk een verzameling van de fine fleur van de Amsterdamse horeca. In deze Food Feed een recap van beide events.

Rollende Keukens recap
Rollende Keukens was wat de meteorologische verwachtingen betreft een schot in de roos. Alle dagen droog en warm. Dan is het struinen langs de foodtrucks in mijn acclaimed achtertuin een feest. Ik ging op vrijdag en zondag, waarbij ik na een paar teleurstellende happen weer intens gelukkig werd gemaakt door de Bao Bun met pulled duck van de Duck Truck. Man, man wat was die heerlijk! Ze waren de enige die laat op de avond nog wat serveerden en behalve mijn hongergevoel stillen ook mijn zoektocht naar een smakelijk gevulde Bao Bun konden laten staken. Naast de pulled duck was er ook de bun met shredded beef (ook lekker voor mensen die geen eend blieven) en de Duck bitterbal. Eigenaars van de foodtruck Haukon en Dave zijn zo dedicated (Dave vertelde me dat het werk ‘s nachts gewoon doorgaat met de voorbereidingen waaronder het plukken van de geroosterde peking-eenden en het maken van hun eigen BBQ saus) en dat harde werk pays off getuige de flinke rijen die er stonden. Heel leuk is ook hun ‘chef’s table’ in de truck.

DuckTruck2

Op zondag waren mijn favorieten de pita van Pita Queen en de donuts van de Donut Dude. Pita Queen heeft behalve een foodtruck ook een vaste plek bij Market 33 op de Zuidas. Ga.daar.heen. Chef Mohamed Mahraoui is onder andere bekend van Bo Cinq en alle pita’s zijn 100% biologisch. Je kunt kiezen uit een standaard, volkoren, spelt of glutenvrije pita met fingerlicking vulling. Ik koos voor de spelt pita met licht geschroeide tonijn, pompoenspread en aïoli op aanraden van de chef en die was spot on. De volgende keer probeer ik weer iets anders want keuze genoeg en wisselende vullingen die net even anders zijn dan de vertrouwde falafel of kebab.

Als ware zoetekauw en wetend dat Roger van Cityguys er nog een paar keer voor terug ging moest ik ook even stoppen bij de Donut Dude. Nou, daar had ik geen spijt van! De vulling van mijn donut was wellicht ook niet de meest voor de hand liggend -rabarber en zoute karamel- maar juist die combinatie van friszurig en zoet-zoutig maakten deze donut tot een winnaar. Ja, deze dude weet wel hoe hij een donut moet laten smaken.

Taste of Amsterdam recap
Het weekend erop was het alweer tijd voor Taste of Amsterdam en op vrijdagmiddag mochten we voorproeven bij de stands van aantal deelnemende restaurants (waarvan de gerechten van Bridges, OCCO en het Okura op de Veuve Clicquot-stand erg in trek waren en de ‘tomaat’ van het nog te openen Persijn het meest fotogeniek) en waren we bij de presentatie van AEG met Jonnie en Thérèse Boer. Scheelt ons weer een wachttijd van 8 tot 9 maanden om bij De Librije te eten ;) Oké grapje, want dit was waarschijnlijk maar een fractie van de hele ervaring die je daar krijgt. Desalniettemin proefden we van een aantal bijzondere gerechten en bijpassende wijnen. Wat er voor ons bovenuit sprong was: de langoustine gegaard in kombucha, rivierkreeft gerookt op Gageltakken en het dessert, de ‘Wiedencocktail’ met ingelegde wilde bramen met watermunt.

Maar we gingen zelf ook iets spannends doen op Taste: meedingen naar de kampioenstitel voor de Beercan in the Butt BBQ Chicken contest. Samen met ons team van 6 meiden en een kerel hebben we het maar even geflikt want…we wonnen!!! En dat terwijl een deel van ons de middag en avond ervoor al flink had geborreld op Taste, maar een klein katertje stond de overwinning niet in de weg. Juryleden Julius Jaspers en Peter Lute likten hun vingers af bij onze Twerk & Jerk chicken en bijpassende cocktail gebrouwen door Thomas Datema van Rosalia’s Menagerie. Tja, waar een van de andere teams een heuse chef hadden, was ons geheime wapen een mixologist. Verschil moet er zijn. Ennn, nog een shout out naar Bryce Steba van Pesca voor zijn hulp! (want vis of kip op dat groene ei, deze man weet ervan).

BIBCBC

Het is bijna onmogelijk om alles te proeven dus moet je keuzes maken. Een gerecht wat ik twee keer heb gegeten was de zalm met miso op een bedje van soba noodles van het Okura. Bij BAUT nam ik deze keer niet de befaamde steak tartare maar de tonijn tataki met zoetzure groente. Bij Pesca proefde ik van de op de Big Green Egg gegrilde gamba en ik trok bij Happyhappyjoyjoy hun Taste-pronkstuk, de Febao, uit de muur. In de categorie ‘zoet’ kwam de verleiding bij OCCO vandaan in de vorm van een cheesecake met gemarineerde frambozen en Oreo-kruim.

Wie,Wat, Wyers?

De associaties die men normaal krijgt bij de naam ‘Nieuwendijk’ in Amsterdam is niet al te best want wat je als eerste te binnen schiet is: toeristen, coffeeshops en souvenirwinkels. Daar gaat het nieuwe Kimpton De Witt hotel met restaurant Wyers, de House Bar en Miss Louisa hopelijk verandering in brengen. Het pand is enorm en beslaat een groot gedeelte van de hoek Nieuwendijk/Nieuwenzijds Voorburgwal (daar bevindt zich de Instagram-waardige entree van het hotel, voor Wyers moet je op de Nieuwendijk zijn). Gasten van het hotel hoeven bijna het pand niet uit want met een bar-restaurant, cocktailbar en coffee + beignets  tent heb je alles bij de hand.

Het modern-rustieke restaurant is prachtig ingericht door Studio Modijefski, al laat de akoestiek achterin het restaurant te wensen over. Wil je rustig met je tafelgenoten kwebbelen, dan kun je beter voorin de zaak gaan zitten. Of op z’n Amerikaans aan de bar. In New York is dat bijvoorbeeld heel normaal en dat is ook waar chef Sam DeMarco aka Sammy D vandaan komt. Qua eten serveert Wyers American comfort food met een Hollandse twist (lokale seizoensproducten). Verwacht geen fine dining maar het iets groffere werk (waaronder wood grill gerechten), wat op zich weer goed past bij de ruim 25 lokale en internationale  bieren die er verkrijgbaar zijn.

De House Bar is een grote bar waar je vanuit het hotel maar ook van buitenaf binnen kunt lopen. Ingericht met dezelfde modern-rustieke esthetiek en naast een ruime bar voorzien van verschillende zithoeken. Van de cocktailkaart proefden we cocktails met avontuurlijk klinkende namen als de Snow White Conspiracy (Sneeuwwitje, appel…) en de Viking Assembly.

House Bar_menu

Reserveren kan hier.

International Sushi Day alvast vieren bij Momo

Wait, what?! International Sushi Day?? Was het elke dag maar zo’n dag! Er is er in ieder geval één in het leven geroepen op 18 juni en ter gelegenheid hiervan heeft Head Chef van Momo, Ryota Terashima, drie limited edition sushi’s bedacht die alleen op die dag te bestellen zijn. Of wij die alvast wilden proeven? Hell yeah! Saketini cocktail erbij en hoppa, kom maar door met die verrukkelijke nigiri’s met verser dan verse St Jakobsschelp, Wagyu beef met foie gras en spicy Toro tonijn tartaar afgetopt met Oscietra kaviaar.

MOMO_sushi3

We kregen ook een demonstratie hoe wasabi wordt geraspt met de ‘oroshigane’; een rasp gemaakt van haaienhuid. Wasabi is een plant van de Brassicaceae familie, waar onder meer bepaalde koolsoorten, mierikswortel en mosterd ook toe behoren. Wasabi wordt vaak ‘Japanse mierikswortel’ genoemd maar is toch anders. De wasabi-plant groeit op afgelegen plekken langs de stroombedden van bergrivieren in Japan en daardoor is echte wasabi duur en moeilijk verkrijgbaar buiten het Japanse schiereiland. In de wasabi-pasta’s zoals we die kennen wordt daarom mierikswortel gebruikt in combinatie met radijs, mosterd, bladgroen en groene kleurstoffen (spinaziepoeder). De smaak en scherpte komt namelijk overeen met die van mierikswortel. Als je iemand een wegtrekker ziet hebben van een hap wasabi, bedenk dan dat de scherpte heel snel weer afneemt in vergelijking tot bijvoorbeeld een rode peper; de scherpte van wasabi stijgt even naar de neus (zoals die verdomd scherpe Franse mosterd) terwijl die van een rode peper op de tong blijft. Het werkt in ieder geval goed bij een verkoudheid!

World Sushi Day vindt plaats op 18 juni. Reserveren bij Momo kan hier.

Beeld © The Digitalistas en Laure Joliet studio (interieur Wyers)
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.