Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Dublin: legendarische literatuur en Guinness

Dublin. De hoofdstad van Ierland en de stad van legendarische literatuur grootheden zoals James Joyce, Oscar Wilde en Bram Stoker. Uiteraard is de stad ook onlosmakelijk verbonden met de brouwerij Guinness. De Guinness harp bestaat zelfs langer dan de harp in het wapen van de Republiek Ierland. Dublin is een prachtige stad op iets meer dan 1,5 uur vliegen van Amsterdam, maar in verhouding bezoeken weinig Nederlanders de bestemming. Dat is erg jammer, want Dublin heeft, met zijn rijke en complexe historie, de bezoeker veel te bieden. Nog een voordeel van een bezoek aan Dublin is het uur tijdsverschil; meer tijd om de stad te ontdekken!

Door Annika Hoogeveen

De rit van Dublin Airport naar het centrum van de stad was een attractie op zich; bovenin een dubbeldekker die op de linker weghelft reed, met aan beide zijden een afwisseling van statige, grijze gebouwen met kleine gekleurde huizen, en waar de haltes in zowel het Engels en het Gaelic worden omgeroepen. Het Ierse weer, met nog meer regenuren dan Nederland, verwelkomde mij met dikke druppels zodra ik het vliegveld verliet. De weergoden waren mij echter goed gezind en ik heb tijdens mijn verblijf in Dublin geen spatje regenwater meer gevoeld of gezien.

Mijn bezoek aan de stad was net na het paasweekend en de sfeer van de 1916 Easter Rising herdenking hing nog in de lucht. Mijn eerste indruk van Dublin was ‘ruw’. London met een rauw randje. Aangezien ik in de buurt van het groene Phoenix Park verbleef, net buiten het centrum, was ik in de gelegenheid om ook de sfeer van die omgeving te proeven. Industrieel chique en hard zijn trefwoorden die me bij blijven. Vooral in de wijken buiten het centrum voel je soms de strijd en de troosteloosheid. Dat is tegenstrijdig met de gezelligheid van het centrum van Dublin.

Dublin Drukte

Over gezelligheid gesproken: Temple Bar, de wijk aan de zuidkant van de Liffey rivier en culturele hart van de stad. Een wandeling door de wirwar van straatjes en steegjes waar het plezier zowel binnen als buiten plaatsvindt, is de ideale manier om gelijk wat van de Ierse sfeer en vriendelijkheid te proeven. Loop lekker rond in het levendige labyrint en geniet van de combinatie van moderne street art met historische pubs. Voor de filmliefhebbers is Irish Film Archive & Institute een aanrader. Niet alleen is het gebouw rijk aan geschiedenis— quakers kwam samen in dit 17e eeuwse gebouw— maar je kunt hier ook goed en betaalbaar eten.

De beste manier om de stad te voet te ontdekken is vanaf Trinity College. Het drukste knooppunt in de stad is tevens de plek waar de universiteit zich bevindt. Loop rond op de campus en geniet van de authentieke en prachtige gebouwen, statige standbeelden, groene grasvelden en majestueuze bomen. Binnen Trinity College zijn onder andere de College Chapel en de Old Library met zijn Book of Cells te vinden. Op het moment dat ik Trinity bezocht was de kapel gesloten vanwege bul-uitreikingen. Ook altijd leuk om te zien! Wel heb ik de Old Library met zijn Book of Cells gezien. En met mij vele anderen. Vooral de bibliotheek was een lust voor het oog: van de grond tot aan het plafond zijn de oude boekenkasten gevuld met historische boeken. Ook vind je aan beide zijden van de zaal een rij standbeelden. Het is zo’n typische bibliotheek die je vindt in ouderwetse Britse detectives of een Harry Potter film.

Het voordeel van een rondleiding door een Trinity College-medewerker is dat je toegang hebt tot plekken die de gewone ‘toerist’ niet heeft. Een van die plekken was de Common Room die alleen toegankelijk is voor senior medewerkers van de universiteit. Een ruimte die authenticiteit ademt; een klassieke zaal met statige meubels zoals een Chesterfield sofa en waar enorme portretten hangen van prestigieuze (oud) leden van Trinity College. In het midden van de kamer staart de enige vrouw van de ruimte je aan: Queen Elizabeth I. The Virgin Queen vervangt tijdelijk haar vader Henry VIII, die de universiteit oprichtte in 1546. Er gelden regels voor de Common Room: men mag geen undergraduates mee nemen, ‘no talk of business’ en geen gebruik van elektronische apparaten zoals een mobiele telefoon of tablet. Het schenden van een regel kan leiden tot verbanning uit de Common Room.

Trinity College heeft ook een ruime keuze aan pubs en winkels waar je heerlijk kunt ontbijten en/of  lunchen in buffet-stijl. Een van die winkels met een restaurantgedeelte is Kilkenny Shop in Nassau Street. Voor een redelijke prijs heb je een stevige Ierse lunch die bestaat uit klassiekers als een Irish Stew of Shepherd’s Pie. Ook The Porterhouse Central is een aanrader voor wie goed wil eten, maar niet te veel wil betalen. Naast een onmogelijk divers ‘wat zal ik kiezen’ aanbod aan bieren, hebben ze diverse lokale, maar ook internationale gerechten. Erg populair onder de studenten.

Stephens Green (3)

Shop until you drop en genieten van groen

In het centrum van Dublin zijn allerlei leuke winkels te vinden en haast elke internationale keten vertegenwoordigd in de Ierse stad. Waar O’Connell Street vooral een fastfood boulevard is met souvenirshops zijn de originele Ierse winkels vooral tussen Trinity College en St. Stephen’s Green te vinden. In het chique Grafton Street heb je een goedgevulde portemonnee nodig; je vindt hier onder andere warenhuis Brown Thomas —de Dublin versie van Harrods — Massimo Dutti en Karen Millen. Bij Avoca, in Suffolk Street, kun je heerlijke Ierse delicatessen halen.

Hoewel mensen bij Irish luck vooral denken aan klavertjes vier en leprechauns, wrijven ook veel (vooral mannelijke) toeristen over de borsten van het Molly Malone standbeeld. Hoewel het geen geluk brengt blijven Molly Malone en haar decolleté een populaire bezienswaardigheid.

Molly Malone

Mocht je wat af willen koelen, eet dan een heerlijk ijsje bij Murphys. Je kunt kiezen uit handgemaakt schepijs in smaken als Irish Coffee en Dingle Gin, maar mijn persoonlijke favoriet was de smaak Dingle Sea Salt: een heerlijke combinatie van zoet en zout.

Even ontsnappen aan de drukte in de stad doe je in het Victoriaanse park St. Stephen’s Green. Het park staat vol met indrukwekkende monumenten en standbeelden. Hier vind je ook het populaire Oscar Wilde ‘Fag on a Crag’ standbeeld. Het staat tegenover het huis waar hij zijn kinderjaren heeft doorgebracht. Een rondje om het park is ook zeker de moeite waard, want St. Stephen’s Green is de plek van prachtige Georgiaanse huizen. Neem ook even de tijd om het luxueuze Shelbourne hotel te bewonderen aan de oostzijde van het park; het is de plaats om te genieten van een prijzig kopje thee in de Lord Mayor’s Lounge.

Historie en identiteit

Als je inspiratie zoekt voor een horrorverhaal dan moet je zeker St. Michan’s Church met haar mummies bezoeken, want het verhaal gaat dat Bram Stoker door de catacomben werd geïnspireerd en daarmee de basis legde voor zijn roman Dracula. De ‘schatten’ in de oudste kerk aan de noordzijde van de rivier Liffey bevinden zich onder de grond; de gemummificeerde lijken van leden van de meest invloedrijke families uit de 17e,18e en 19e eeuw liggen hier. Een afschuwelijk beeld wat ik niet snel zal vergeten; iemand die een vrolijke selfie nam met drie gemummificeerde lijken, die ooit waren opgehangen en gevierendeeld, op de achtergrond.

Christ Church Cathedral

De drie meest bezochte historische gebouwen, afgezien van de Guinness brouwerij, zijn: Dublin Castle, Christ Church Cathedral en St. Patrick’s Cathedral. De eerst twee liggen op korte loopafstand van elkaar. Hoewel Dublin Castle is niet echt een kasteel is, maakt het daarom niet minder interessant. Ga vooral mee met de rondleiding, want zo krijg je naast de geschiedenis en boeiende anekdotes ook toegang tot de eeuwenoude gedeeltes van het historische gebouw.

Christ Church is ook zeer indrukwekkend. Naast een prachtig en adembenemend interieur, is de crypt ook zeer fascinerend. Mocht je momenten van déjà vu ervaren, dan kan dat kloppen, want onder andere de series The Tudors en Reign zijn hier gefilmd. Voor majestueuze lekkernijen moet je zijn bij Queen of Tarts. Er zijn twee vestigingen te vinden tussen Christ Church Cathedral en Dublin Castle. De geuren en kleuren verleiden je waar je bij staat. Resistance is futile! Vooral de Baileys Cheesecake en Blueberry Scone zijn aan te raden.
Bij St. Patrick’s Cathedral wordt als snel de link gelegd met St Patrick’s Day op 17 maart, waarop de Ierse beschermheilige wordt geëerd en alles groen kleurt. De kathedraal is overweldigend, zowel van binnen als van buiten. Een belangrijk element van St. Patrick’s Cathedral is Jonathan Swift. De auteur, van onder andere Gulliver’s Travels, was deken van de kathedraal en ligt hier dan ook begraven. Ook prachtig en indrukwekkend waren de militaire vlaggen—sommige waren 150 jaar oud— die herinneren aan Ierland’s gewelddadige verleden. Altijd leuk om te weten is dat de kerk nog overeind staat dankzij Guinness bier; de kleinzoon van de oprichter was verantwoordelijk voor de grote 19e eeuwse restauratie.

Gulliver's Travels near St Patrick's Cathedral (3)

Herinneringen aan de Ierse strijd

Vanwege de werkzaamheden aan de wegen en gebouwen was het nog drukker dan normaal op de knooppunten rondom Trinity College en O’Connell Street. Naast een aanbod aan fastfood ketens staan er ook prachtige en historisch relevante gebouwen zoals de General Post Office. Hier vond de Easter Uprising van 1916 plaats. Wil je een verzamelaar blij maken, koop dan postzegels ter nagedachtenis van honderd jaar Easter Uprising; een echt collector’s item.

Over het Ierse gevecht voor onafhankelijkheid gesproken; iets buiten het centrum vind je het gevangenismuseum, Kilmainham Gaol. Je kunt de gevangenis eigenlijk niet bezoeken zonder een rondleiding.  De gids neemt je mee terug in de tijd met verhalen over de gevangenen en de omstandigheden. Wat mij opviel was dat, in ieder geval bij onze gids, de emoties nog steeds aanwezig zijn wanneer er over de strijd voor een Ierse republiek wordt gesproken. Met mij waren er nog meer mensen die een brok in hun keel kregen toen de gids een gedicht voorlas van een van de geëxecuteerde leiders van de 1916 Paas-opstand, op de plek waar hij was neergeschoten en waar nu alleen nog een houten kruis en een plaquette herinnert aan die zwarte dagen. In een woord: indrukwekkend.

Tegenover Kilmainham Gaol staat het Irish Museum of Modern Art. Het gebouw op zich was prachtig, evenals de tuinen. Het doet denken aan Versailles, maar ik was niet echt onder de indruk van de tentoonstellingen. Misschien komt dat omdat we een expositie over Sigmund Freud hadden verwacht en niet over zijn zoon Lucian…

Temple Bar (1)

Uiteraard is er nog veel meer te zien en te bezoeken zoals de Docklands met het fotogenieke Custom House, de Dublin Zoo en kun je ook het Dublin van James Joyce ervaren. Dit heb ik (nog) niet bezocht, maar het staat op de agenda voor de volgende keer, samen met de kust van Dublin en een Game Of Thrones tour.

Beeld © Annika Hoogeveen, Avoca, Murphys
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.