Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Food Feed: Yumler, bikken in De Bajes en Hors d’Oeuvres happen

 

Yumler4

Cool canteen Yumler
In het verre, verre Westen van Amsterdam -oké, misschien overdrijf ik een tikje- is Yumler neergestreken. Het voelde ver want als je op een koude winterdag denkt ‘even’ naar de Jan Evertsenstraat te fietsen en het blijkt helemaal aan het eind ter hoogte van de snelweg te zitten, dan voelt dat dus zo. Dan is het des te fijner dat je binnenkomt in een ruim pand (voorheen de gym van de technische universiteit) waar een soort moderne, social kantine huist die de bewoners in deze hoek gaan voorzien van gezond voedsel. Er zit in de buurt namelijk niet veel meer dan een KFC, een Mac D en shoarma-tenten. Goed idee dus van initiatiefnemer Andras Caron en zijn maten. Het dagmenu gaat niet meer dan een eurootje of 9 kosten en die kun je straks via de delivery app bestellen. Wij proefden er al voor en kunnen zeggen dat Yumler met de healthy happen geïnspireerd op Ottolenghi, Donna Hay en Jamie Oliver een aanwinst is voor Nieuw-West. Voor Caron & co is dit ook nog maar het begin want ze hebben met Yumler grootste plannen om in meer ‘vergeten’ wijken aan stadsranden de innerlijke mensch van hun canteen food te voorzien.

www.yumler.nl

Yumler6

__________________

Mural links

Deze bajes is geen straf
In het oude bankgebouw aan het Rembrandtplein zit het eerste Street Art restaurant van Nederland. Waar voorheen Hummbar zat, heeft het ruime pand nu plaats gemaakt voor De Bajes. Denk je nu: vreemde naam? Niet zozeer als je bedenkt dat ‘bajes’ in het oorspronkelijke Jiddisch ‘huis’ betekent. Want dat is de intentie van mede-eigenaar Sven Toering: “We willen de huiskamer van Amsterdam zijn, waar je goed kunt eten, cocktails of een van de 40 speciaalbieren komt drinken, of met de voetjes van de vloer gaat.” Doordeweeks is deze bar & bikkesement’ namelijk tot 1:00 uur open en in het weekend tot 3:00 uur. Even ‘bikken’ kun je namelijk ook tot laat met de bar bites; goedgevulde kaas- en , charcuterieplanken en oesters. Ook de reguliere kaart is niet mis. Wij mochten -wegens goed gedrag- aanschuiven voor het avondmaal en proefden daar onder andere van een smeuïge zoete aardappelsoep met kokos en limoenblad, hartige lomo Iberico met grove tomaat-oregano worst van Brandt & Levie met gekonfijte navets en salsa brava, krokante pancetta op oven-gegaarde zeewolf en gestoomde vongole met pompoenpuree en kombu en als showstopper de malse Black Angus sukade steak met geroosterde Little gem en rode port sjalotten….mmm. De pansotti gevuld met ricotta en sinaasappel en geserveerd met sinaasappelboter, geschaafde Tony Chocolonely, witlof en een (roze!) rozenwater kroepoek was wel fotogeniek, ook zeker creatief gevonden door chef Niels van Halen (voormalig Hoefslag), maar vonden we qua smaak een beetje ingewikkeld.

Black angus sukade

Voor de arty inrichting sloeg De Bajes de handen ineen met Vroom & Varossieau; de gallery die van Urban Contemporary Art haar specialiteit heeft gemaakt. Dat resulteerde in fantastische werken van onder meer The London Police, D*Face, Ben Eine en Laser 3.14. En die knappe hond op de rechtermuur? Dat is Sven z’n trouwe viervoeter. Huisje, borreltje, beestje, feestje. ‘Ik ga even naar de bajes’ zeggen is nog nooit zo leuk geweest.

www.naardebajes.nl

Vide

Mural hond

________________________

GCK4

Voorspijzen moet je nooit onderschatten
*Ding ding ding!* Vanaf nu kun je dagelijks om 18:00 uur de bel horen rinkelen bij Grand Café Krasnapolsky in het welbekende en compleet vernieuwde NH Collections Krasnapolsky. De bel geeft aan dat het Hors d’Oeuvres ‘happy’ Hour is begonnen. Wij noemen het even happy hour omdat wij erg ‘happy’ werden van deze voorspijzen die aan de counter vers voor je bereid worden. Volgens Executive Chef Scott Valentine zijn deze hapjes bedoeld om je smaakpapillen te prikkelen, en dat deden de kort aangezette tonijn met Aceto Balsamico en gedroogde appel, de Iberico-ham, de oesters, de Hollandse garnalen en huisgemaakte kip-kerrie en vega parelgort salade wel! Dit is overigens maar een greep van de appetizers, en ja, onze trek was aangewakkerd! Van een echte maaltijd kwam het daarna bij ons niet meer (hard werken hoor dat voorproeven ;)) na ongeveer alles van de counter getest te hebben. We beloven plechtig de volgende keer ruimte over te houden voor de gerechten die het Grand Café nog meer te bieden heeft, want de kaart bevat klassiekers met een twist waar wij áltijd van watertanden (Bouilabaisse, Vitello Tonnato, Steak Tartare, zalm ceviche, geroosterde kip, spaghetti vongole, salade Niçoise…) en ook nog heel schappelijk geprijsd!

www.grandcafekrasnapolsky.nl

GCK_interior

Beeld © The Digitalistas
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.