Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Reis om de wereld in 9 broodjes

En nee, het oer-Hollandse broodje hagelslag komt niet voor in deze rij. Maar goed, als wij hem toevoegen kom je op een reis om de wereld in 10 broodjes. Lekker rond  getal. Houden we ook van. Toch slaan we ‘m even over (behalve voor het ontbijt morgenochtend).

De lijst is samengesteld door Bon Apetit magazine, en eigenlijk is het een selectie van de ‘lekkerste broodjes ter wereld’. Nu staan wij in Nederland natuurlijk bekend om onze boterham-cultuur, dus kunnen we jullie deze lijst niet onthouden. Variatie tijdens de lunch is ook weleens fijn, toch? Andere prettige bijkomstigheid is dat je nu ook precies weet welke local sandwich je in welk land MOET bestellen.

We lichten ze even toe:

 1. Vietnamese Banh-Mi (zie bovenste afbeelding)
  In deze sandwich zijn de Franse koloniale invloeden terug te proeven want de basis is een stuk stokbrood. Al dan wel gevuld met smakelijke Aziatische goodies.broodjes_sabich-israel-sandwich
 2. Israëlische Sabich
  Een veggie sandwich want het betreft hier een pita-brood gevuld met rauwkost, gefrituurde aubergine, hardgekookt ei en hummus.broodjes_smoked-meat-montreal-sandwich
 3. Smoked Meat sandwich uit Montréal
  Aangezien de winters daar koud zijn, is een goede bodem onmisbaar. In Montréal is een zuurdesem boterham besmeerd met pittige mosterd en belegd met dikke plakken gebraden en gerookt runderborststuk een local must-eat.broodjes_muffuletta-new-orleans-sandwich
 4. Muffuletta uit New Orleans
  Eigenlijk zou je hier een ander staaltje soul food verwachten, maar wij denken dat deze Italiaanse bol waartussen mortadella, salami, ham en provolone wordt opgestapeld (waarom zou je kiezen?) en afgetopt met olijventapenade best troostend kan zijn.broodjes_smorrebrod-sandwich-denmark
 5. Deens Smørrebrød
  Men neme stevig roggebrood en gooit er naar gading op wat er in de koelkast voorhanden is. Bij de Denen is dat in veel gevallen vis (makreel, zalm, haring) en nog iets van komkommer, bieten of radijs. Vergeet er ook niet een laag boter op te ‘smøren’.broodjes_doubles-sandwich-trinidad-tobago
 6. Doubles uit Trinidad en Tobago
  Twee aan elkaar verbonden gefrituurde plakken deeg waartussen pittig met curry gekruide kikkererwten in een tamarinde saus. Hmm, doet ons ook sterk denken aan de Surinaamse Barra.broodjes_katsu-sando-japan-sandwich
 7. Katsu Sando uit Japan
  Zelfs een sandwich ziet er in het land van de rijzende zon minimalistisch en symmetrisch uit. De Katsu Sando is ook vrij simpel: sneetjes wit brood zonder korst met daarop plakken in panko-deeg gefrituurd varkensvlees en zoete tonkatsu saus. De Japanse versie van fast food.broodjes_arepas-venezuela-sandwich
 8. Venezolaanse Arepa
  Een pastei van maïsmeel gevuld met smeuïge bonen-, kaas-, en vlees shizzle.broodjes_jambon-beurre-french-sandwich
 9. Franse Jambon-Beurre
  Mijn old-time favorite (pardon my being French) en de chique variant voor een broodje ham-kaas. Let wel: vers, knapperig stokbrood, een goede laag roomboter en een dikke plak Franse boerenham (niet van die lullige doorkijkplakjes zoals we die in NL kennen) en optioneel een plak Gruyère (of gatenkaas). Très bon!

In welke van deze 9 broodjes zou jij graag je tanden willen zetten?

Bron en beeld: Bon Appétit Magazine
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.