Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Sinds mijn diner bij JANSZ behoor ik tot #teamgehaktbal

Gehaktballen. Oma maakte ze vroeger. Vond ik ze echt lekker? Mwah. Lag overigens niet aan oma’s kookkunst.

Het heeft meer te maken met typisch Hollands eten. Daar heb ik vrij weinig mee. Boerenkoolstamppot? Blegh. Gehakt vind ik prima in ovenschotels, op een bak nacho’s (inclusief guacamole, jalapeño’s en bad-ass gesmolten kaas). Van Spaanse albondigas kan ik prima genieten, en zelfs de Zweedse gehaktballetjes van de IKEA gaan er goed in (al betwijfel ik de hoeveelheid echt gehakt in deze knikkers). Zo’n grote bal vind ik gewoon moeilijk.

Tot ik bij JANSZ ging eten. Da’s het vernieuwde restaurant van het eveneens vernieuwde Pulitzer hotel. Er zwaait weliswaar een Japans-Amerikaanse chef de scepter in de keuken, maar het is de beste man gelukt om mij over te halen tot #teamgehaktbal. Ten eerste omdat zijn ‘Meatballs in Marinara sauce‘ qua formaat het midden houden tussen de Hollandse gehaktbal en de eerdergenoemde albondiga’s. Ten tweede omdat een fluweelzachte klassieke Italiaanse tomatensaus het beter doet bij mijn smaakpapillen dan een slok Croma-jus. Ik was om.

En nu komt het verhaal: ik ben namelijk niet de enige die chef Cassidy Hallman heeft overtuigd met zijn gehaktballen. Hij heeft ze ook voorgeschoteld aan de big boss tijdens zijn sollicitatie! Dat vergt figuurlijke ‘ballen’. It did the trick. Hij werd aangenomen, en inmiddels zijn Cassidy’s gehaktballen een ‘signature dish‘ op het menu.

Maar vergis je niet, JANSZ is veel meer dan dit gerecht. Dan zou ik de kookkunsten van deze chef niet genoeg eer aan doen. Ze zullen mij hier zeker nog terugzien voor zowel de steak tartare en de tonijntartaar, de bloemkool met wilde paddenstoelen (tevens de favoriet van de chef zelf) en de met miso gelakte kabeljauw. Te concluderen met de desserts. Want die verdienen ook een eervolle vermelding: de New York cheesecake is nogal ‘heavy‘ maar hij smaakt net zoals je ‘m in The Big Apple zou eten, de kokos panacotta met limoensorbet is friszoet, het chocolade brownietaartje met gezouten karamel en amandel crumble een combinatie die we maar al te graag in onze mond stoppen, en de appeltaart met vanille-ijs klinkt misschien niet heel spannend, maar ik kon geen genoeg krijgen van de perfecte zanddeegbodem. Die zorgde er uiteindelijk voor dat ik zelf als een gehaktbal de tent uit rolde.

Desserts_Jansz1 Desserts_Jansz2

JANSZ
Reestraat 8
Amsterdam

Het restaurant is open voor ontbijt, lunch en diner. Klik hier voor meer informatie en om te reserveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.