Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Eat Right: Een nieuw boek over goed eten

Alweer een boek over goed eten? Ja. Maar wat is ‘goed’ eten eigenlijk? Ik houd zelf al jaren vast aan het dieet: ‘eet gevarieerd, zo veel mogelijk verse ingrediënten, zo min mogelijk tot geen gemanipuleerd voedsel, dus kook vooral zelf.’ Nu zou ik het liefst al mijn boodschappen bij lokale boeren en de ambachtelijke slager halen, echter lukt ook dat niet altijd. Maar ik doe wel mijn best om niet zomaar iets in mijn mandje te gooien.

We worden nogal gek gemaakt met wat wel en niet goed voor ons is, dus gebruik ik vooral mijn gezonde verstand. Dat is wat Nick Barnard -medeoprichter van het food label Rude Health en schrijver van het boek Eat Right– ook tot doel heeft: “Bij Rude Health vinden we dat eten gemaakt moet worden van echte ingrediënten en niet van verdikkingsmiddelen, smaakstoffen, kleurstoffen of andere toevoegingen die je niet in je keukenkastje kunt terugvinden. Deze overtuiging heb ik uiteraard doorgetrokken in mijn eerste boek.”

402_EatRight_Nick_140

Vorige week was Barnard zelf in Nederland voor de lancering en een signeer-sessie van zijn boek. Aangezien ik al enige tijd de havermout en granola in mijn vaste assortiment had staan, was ik wel benieuwd wat deze man te vertellen had. Op de bovenverdieping van Vinnies in de Haarlemmerstraat stond ie ijverig in een pan te roeren, gevolgd door een geestig verhaal over het winnen van de gouden roerspatel (Golden Spurtle) tijdens de World Specialty Porridge Championship (er zijn serieus wedstrijden voor het beste havermoutrecept, heerlijke mensen daar aan de overkant van het kanaal!)Zijn winnende recept gemaakt met Rude Health’s Fruity Date Porridge kregen we ook te proeven, met een toef speciaal door hem uit Schotland meegenomen ‘raw cream’ (room van rauwe melk) en een schepje kokosbloesemsuiker.

402_JZARINS_EatRight_BRKFST_SoakOatmeal_007 1

Het enthousiasme van deze Brit is aanstekelijk. Hij probeert je niet te overtuigen met allerhande onderzoeken die zouden bewijzen wat goed voor ons is, maar pleit juist voor traditionele methodes om voedsel te bereiden (waarom komen we nu pas tot de ontdekking dat fermentatie zowel praktisch -om bijvoorbeeld groenten langer te bewaren- als beter voor de spijsvertering is, omdat er bij het inmaakproces goede bacteriën ontstaan?) en gewoon dat gezonde boerenverstand te gebruiken. Puur en eerlijk eten zoals onze voorouders in het pre-industriële tijdperk deden. Beter voor ons, beter voor het milieu.

EAT RIGHT (Uitgeverij Kyle Books) is verkrijgbaar via Bol.com en bij het American Book Centre in Amsterdam.

Beelden © Jenny Zarins
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.