Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

The Jane: sensatie voor de smaakpapillen

Benijdende blikken kreeg ik, toen ik aankondigde bij het meest gewilde restaurant ‘du moment’ te gaan lunchen: The Jane in Antwerpen. Het jongste culinaire kind van topchef Sergio Herman, wat hij vorig jaar met compagnon Nick Bril opende. Daar een plek bemachtigen vergt het nodige geduld en planning. Behalve als je wordt uitgenodigd, zoals hier het geval. De allerliefste dames die de Benelux vertegenwoordiging van het Franse cosmetica-merk Yves Rocher doen hadden deze heerlijke middag namelijk georganiseerd. En zo zat ik met een kleine groep meiden in de Thalys, onderweg naar wat ik toch wel het culinaire hoogtepunt van het jaar kan noemen.

Onze trouwe volgers weten dat ik wat betreft etentjes allerminst te klagen heb, en zeker de laatste tijd gebeurt dat op niveau. Maar we hebben het hier over een 7-gangen lunch, en daar geldt ‘eten’ zelfs als een understatement want The Jane, daar eet je niet. Dat beleef je.

TheJane_8

Allereerst is er het imposante gebouw. De kapel van een oud militair hospitaal is getransformeerd tot wat de dames en heren van de Michelingids een ‘trendy eettempel’ noemen. Onconventioneel is het wel met die grappige -zowel naar voedsel als religie verwijzende- tekeningen in het glas in lood, de enorme skull boven de glazen kas waar de keuken zetelt, en die gigantische lamp die uit de koepel met duizend armen naar beneden lijkt te grijpen, als een reusachtige spin. 800 kilo en 150 lampen om precies te zijn.
Het personeel is gekleed in denim van het ook zo onconventionele G-Star. Het houdt de boel juist een beetje ongedwongen voor een sterrentent. Was dat maar vaker zo.

TheJane_5TheJane_7 TheJane_6

7 gangen dus. Maar eerst een glas rosé champagne. Dan volgt er een serie van 4 amuses:
Chachouka, hummus, flatbread
Paprika, avocado, maïs
Pompoen, duindoornbes, linzen
Tartelette chanterelle, comté, bouillon BBQ, ajuin
Op het menu klinkt alles als een opsomming van ingrediënten -allemaal seizoensgebonden uiteraard- maar op het bord zijn het allemaal waanzinnige minutieuze kunstwerkjes. Je zou ze zo willen inlijsten. Maar wat het vooral is: een sensatie voor de smaakpapillen.

TheJane_10

Na de amuses krijgen we twee gerechten met vis:
Zalm, pastinaak, karnemelk, mandarijn
Coinaisseur, makreel, grapefruit, mierikswortel
Bij iedere gang krijgen we natuurlijk uitgebreidere uitleg van wat er op ons bord ligt, maar dat ben ik binnen een split second alweer vergeten. Ik wil het ervaren! Proeven! Want het zijn de zintuigen die hier op scherp staan. De mandarijn bij de zalm komt in moleculaire vorm: gevriesdroogde korrels. Gek? Nee. Het kenmerkende zoetzure en sappige van de vrucht wordt juist versterkt.

TheJane_12

Wat een prachtige groente aubergine eigenlijk is, bewijst het gerecht Aubergine “Illes Balears”. De fluwelige smaak van de aubergine in combinatie met gerijpte tomaat, olijventapenade en de zilte crumble van buffelmelkricotta…mmm. Erbij komt een stukje focaccia met artisjokkencrème. Een stukje vegetarische hemel.

TheJane_13 TheJane_14

De volgende gangen zijn van de robuustere smaken (toepasselijk voor de herfst/winter) en bestaan uit:
Rog, sambal, inktvis, atjar tjampoer
Bloedworst, zuurkool, zoete ui
En de hekkensluiter alvorens ons te laven aan het dessert:
Holstein filet pur, pompoen, graantjes, curry
Het is de tweede keer in een week dat ik bloedworst in een culinair hoogstaand menu krijg (de keer ervoor tijdens het overigens ook verukkelijke Dom Pérignon diner waarover binnenkort meer), en het is doorgaans niet iets wat ik graag of vaak eet, maar kan in de juiste combinatie en in geringe hoeveelheid uiterst smaakvol zijn.
Holstein is een Fries koeienras laten we ons vertellen. En oh wat fijn dat er in de gietijzeren pan die op tafel wordt gezet nog meer plakjes van deze malse filet voor het grijpen liggen, want aan het enkele stukje op het bord hadden we niet genoeg. Botermals en zacht van smaak.

TheJane_16 TheJane_17

Tja, en dan komen we bij het dessert. Met de appel in de hoofdrol, en het heet ‘Adam meets Jaclyn and forgets all about Eve…’. Beetje humor en woordspelingen. Houden we van. Jaclyn Kong uit Singapore is de pâtissier en haar nagerecht heeft extra uitleg nodig dus deze wordt vergezeld van een eigen kaart. Allemaal verschillende appels, met elk hun eigen bereiding zijn gevangen in een net zo strakke vorm als die appel op de achterkant van mijn computer. Maar deze is eetbaar. En hoe!

TheJane_18

Voordat ik dit artikel concludeer en bovengenoemde computer dichtklap, kan ik nog maar één ding zeggen over The Jane en dat is: als je de kans krijgt, ga erheen!
Laat je meevoeren en verrassen. Het is pas een dag later als ik dit opteken, maar alles wat ik na deze lunch heb gegeten smaakt wat lafjes en ik betrap me erop kunstwerkjes op mijn bord te willen maken…Oh jee. Zou ik nu al bekeerd zijn tot dit nieuwe geloof? Want zoals in die oude kapel daar in het Antwerpse ‘t Groen Kwartier tegenwoordig met verve wordt gepredikt: ‘Food is a religion’.

The Jane
‘t Groen Kwartier – Marialei, 2018 Antwerpen
Tel. 0032 3 808 44 65
Zondag & Maandag gesloten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.