Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Thursday Treat: Lattiz voor de Latte-liefhebbers

Koffie was tot op 10 jaar geleden nooit zo mijn ding. Tot ik ergens werkte waar een bad-ass koffiemachine stond om de heerlijkste latte’s uit te toveren. Zwarte koffie zul je mij niet zo snel zien drinken tenzij ik ergens in Italië  ben waar cappuccino’s na de ochtend uit den boze zijn.

Ik vind een goed gemaakte latte (ik gebruik het hier even als verzamelnaam voor de latte macchiato’s en cappuccino’s) een traktatie -met voorkeur de vanilla-variant- en drink het ook voornamelijk buiten de deur. In het café om de hoek -aka de tweede huiskamer- met een krantje erbij, of gezellig in het weekend met vriendinnen.
Als je zo vaak als ik buitenshuis koffie drinkt ga je ook een soort warenvergelijking doen, en een goede latte valt of staat bij de juiste schuimkraag. Dan kan de barista er nog zo’n leuk kunstwerk van hebben gemaakt, de smaak en structuur zijn eigenlijk belangrijker.

Lattiz_cappuccino

 

Nu heb je daar thuis zelf controle over, maar in de horeca lopen de melkschuimers nogal uiteen. Zo kwam ik er onlangs achter dat er een nieuwe machine op de markt is waar enkel horeca-zaken gebruik van maken, maar die wel een constante kwaliteit aankan. Na een kleine research blijkt het om de Lattiz te gaan. Een apparaat wat door FrieslandCampina ontwikkeld is toen bleek dat het produceren van hogere aantallen koffie met een goede schuimkraag voor de meeste horeca-zaken nogal een uitdaging was. Met de Lattiz kan iedereen zonder barista-skills óók een perfecte latte in elkaar flansen. Daarbij gaat het proces sneller dan gemiddeld -6 koppen per minuut- en het is hygiënischer want er is geen contact tussen machine en melkproduct. Er gaat een speciaal Lattiz melkpak volgens het ‘bag-in-box systeem’ in het apparaat (goed voor het maken van 140 cappuccino’s), dus het scheelt zelfs schoonmaakwerk. En ik kan me van mijn horeca-bijbaantjes van vroeger herinneren dat een enorme rotklus te vinden…

2015_HPB_Lattiz_Infographic_A4_v5_WEB

 

Ben jij geen koffiedrinker maar lust je op z’n tijd wel een Chai Latte? Dan is een goede schuimkraag minstens zo belangrijk. Kijk eens wat aandachtiger welke machines er in jouw favo café achter de bar staan, of vraag aan het personeel of ze toevallig deLattiz hebben staan. Dan ben je in ieder geval gegarandeerd van een goed gelukte schuimkraag op jouw latte.

Lattiz_macchiato

Pssstt…in Amsterdam schuimt je latte nu al goed bij Art Deli, Du Cap, Hotel de Hallen en de Ysbreker, en in Rotterdam bij de Burgerij. Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.