Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Europe by easyJet: Split in 36 uur

Kroatië stond redelijk hoog op mijn ‘To-go’-lijst, en om er de laatste paar dagen van september door te brengen, sprongen Sabine van Yourambassadrice.com en ik op een easyJet vlucht met bestemming Split.

Het is één van de populaire bestemmingen aan de Kroatische kust, en ideaal voor een nazomerse getaway. We zouden overigens erg graag in het voorjaar terug komen! Aangezien we het hoogseizoen liever mijden want zoals in de meeste kustplaatsen wemelt het dan van de toeristen. Een uitzondering zouden we echter wel maken voor een combinatie met ULTRA festival…

Split_stDominius_cathedral

 

Slapen in een paleis
Split is een compacte, overzichtelijke stad, en het grootste deel bevindt zich tussen de muren van het paleis van Diocletian, een bijzonder stuk UNESCO werelderfgoed. We hadden een geweldig 4-sterren hotel geregeld via Booking.com: Split Antique Luxury Rooms (Poljana Grgura Ninskog 1), middenin het ‘paleis’ en met een uitzicht recht tegenover de toren van de kathedraal van St Dominius. Best een grappig idee om te slapen op een plek die ooit als onderkomen diende van een Romeinse keizer…

 

Split_hotel

Alles binnen de paleis-muren is bereikbaar te voet, en zelfs daarbuiten. Een wandeling naar het park op de heuvel of het strand zal niet meer dan 20 minuten in beslag nemen. Bovendien is lopen gezond!

Warm welkom
Wij namen een taxi vanaf het vliegveld, maar je kunt ook de shuttle bus pakken (het vliegveld is maar 20 km van Split vandaan). Aangekomen bij de Riva (de boulevard) werden we opgewacht door één van de hosts van het hotel om ons de weg te wijzen en onze bagage voor ons te dragen. Top service! We liepen dwars door de kelders van het paleis, waarover later meer. Maar eerst nog onze complimenten voor het warme welkom. We kregen een verkoelend drankje en een korte uitleg over de stad zodat we onze beoogde hotspots met gemak konden bereiken. De jonge generatie Kroaten spreekt erg goed Engels, en ze vertellen graag met trots over hun prachtige land.

Split’s smaakmakers
Onze voornaamste interesse lag in het ontdekken van Split’s hotspots, en we hadden al enig vooronderzoek gedaan wat ons leidde tot het eerste adres voor het diner: Mazzgoon (Bajamontijeva 1). Het is één van de nieuwe populaire restaurants, verborgen in een nauw straatje (de binnenstad bestaat eigenlijk alleen maar uit nauwe straten en pleinen), met een knusse binnentuin en terras. Het was een beetje te fris om buiten te zitten dus namen we plaats aan een tafel tegenover de halfopen keuken. Het menu is een mix van typisch Dalmatische gerechten met een moderne twist. We hadden al gehoord dat de prosciutto uit deze streek erg goed is, en de keuze viel dan ook snel op een antipasti-schotel met een selectie heerlijke kazen en charcuterie. Uiteraard vergezeld door een Kroatische witte wijn (met crispy, fruitige afdronk). De woorden ‘truffel’ en ‘pasta’ trokken direct mijn aandacht op het menu, en zo at ik zalige verse linguine met een romige truffel-saus en grote garnalen. Om je vingers bij af te likken maar erg vullend! De eigenaren wilden ons niet laten gaan voordat we hun ‘raw chocolate cake’ hadden geproefd, echter was dat na de voorgenoemde maaltijd een tikje te heftig. Desalniettemin is Mazzgoon een aanrader waar je vertoeft in een ontspannen sfeer en waar je gegarandeerd bent van smakelijke local dishes.

De volgende ochtend kregen we een korte rondleiding met een gids, die ons naar de exacte plek bracht waar drie van de draken-scènes uit de hitserie Game of Thrones zijn gefilmd (bekijk één van de scènes hier). Veel scènes zijn in Dubrovnik gefilmd, en -wellicht minder opvallend- ook een deel in Split. Je kunt hier bekijken welke specifieke scènes dit zijn en zelfs een GOT-tour boeken. Hadden we dit maar eerder geweten…(yep, stiekeme crush op Jon Snow hierzo).


Daarna gingen we naar de markt waar lokale boeren hun waren verkopen, en waar je specialiteiten uit de streek zult vinden zoals gedroogde vijgen, snijbiet, granaatappels, en een soort mandarijn die van buiten groen is en van binnen oranje. Split heeft ook een belangrijke vismarkt. Wij kwamen er iets te laat aan want de meeste viskramen waren al leeggekocht. Om de hoek van de vismarkt zit het designhostel Goli + Bosi (Morpurgova Poljana 2) waar eerder een warenhuis zat. De nieuwe eigenaren hebben de roltrap laten zitten, wat er tegelijk vreemd en geestig uit ziet. Het hostel heeft z’n eigen snack/pizzeria ‘De Belly’ genaamd (volgens onze gids betekent dit ‘dikke man’ in het Kroatisch), met een dagelijks wisselend menu.

 

Tijdens onze rondleiding struikelden we bijna over de Kokolo Juice Bar (Trg Braće Radić 15) op één van de pleinen. Ook al is dit een ‘seizoens-spot’, je wilt ‘m niet missen! Ze hebben er een ruime keuze aan gezonde sappen, verse limonade en smoothies, maar zelfs de liefhebbers van de Domestic Fruit Schnapps zijn hier aan het juiste adres. Wat wij zo leuk vonden aan Kokolo was het knusse zithoekje. Ondanks de beperkte ruimte op het drukke plein hebben ze het toch zo weten in te richten dat het er uitnodigend (en niet te vergeten Instagram-waardig) uitziet.

Split_kokolo1

Wat ik altijd graag wil proeven, zijn de traditionele baksels. Het geeft goed weer wat de locals generaties lang graag bakken en eten. De beste plek in Split voor deze authentieke zoete lekkernijen is Tradicija(Bosanska 2). Deze bakkerij voorziet de lokale bevolking al sinds 1937 van koekjes en gebak. Jammer dat ik mijn ontbijt kort daarvoor genuttigd had, anders was ik los gegaan op al het lekkers! We hebben wel even geproefd van een zanddeegkoekje met een amandelvulling. Mmm!

Nadat we zigzaggend door de nauwe straatjes binnen de paleismuren waren gelopen kwamen we uit op de Riva en liepen in westelijke richting naar de Marjan-heuvel. Het was tijd voor een adembenemend Mediterraan uitzicht, en we werden niet teleurgesteld: met een ijskoffie in onze hand en de warme zon op onze bol. Een half uur lang genieten van de turquoise zee en een oude stad vol bijzondere historie aan onze voeten voordat we ons richting Konoba Varos (Ban Mladenova 9) begaven voor de lunch. Konoba’s zijn traditionele tavernes. Verwacht er geen culinaire hoogstanden op je bord, maar streekgerechten in flinke porties. Inclusief kibbelende en bierdrinkende oude mannen aan de aangrenzende tafel.

Voor ‘s avonds hadden we graag een borrel willen drinken op het dakterras van Paradigma (Ulica Bana Jelačića 3) – een bekende culinaire hotspot -, maar helaas kun je er alleen dineren. Het gaf ons in elk geval meer tijd om naar het strand te wandelen en daar van de zonsondergang te genieten. Voor het diner kozen we voor Bokeria (Domaldova 8). We waren er de avond ervoor langs gelopen en het coole interieur lokte ons naar binnen. Het eten viel ietwat tegen. Het miste de verfijning die op het menu omschreven was. De positieve noten waren de vriendelijke ober en het feit dat ze de rosé van het wijnhuis van Angelina Jolie en Brad Pitt op de wijnkaart hebben staan.

Jammer genoeg waren we niet in een dermate fitte toestand om na het eten nog de kroeg in te duiken, want Split heeft er genoeg te bieden. Het uitgaansleven speelt zich voornamelijk af in de wijnbars, cafés en op de terrassen. De iconische plek is het plein met de traptreden van het paleis waar elke avond live muziek wordt gespeeld.

Split_Diocleitian_steps

Op de ochtend voor vertrek ontbeten we bij Bistro No Stress (Iza Lože 9) waar de gepocheerde eieren ons goed smaakten, en waar ze een leuke quote op het krijtbord hebben staan ( ‘Hungry? We will feed you. Thirsty? We will get you drunk. Lonely? We will get you drunk.’ Die Kroaten hebben gevoel voor humor).
In de voortzetting van onze zoektocht naar fijne shop-adressen was er eigenlijk maar eentje echt de moeite waard: ID Conceptstore (Bana Jelačića 3). Het zit op de hoek naast Paradigma, en ze verkopen er must-have labels zoals Ganni, One Teaspoon, FRAME denim en Rika

Wat is er nog meer?

Wijn, kaas & olijfolie
UJE Oil Bar
Dominisova ul. 3

Paradox
Poljana Tina Ujevića 2

Zinfandel
Ul. Marka Marulića 2

Diocletian’s Wine House
Julija Nepota 4

Nog een aantal hotspots:
BEPA!
Narodni trg 1

Kitchen 5 Food & Wine
Kraj Svete Marije 1

Brasserie on 7
Obala Hrvatskog narodnog preporoda 7

Het park op de Marjan-heuvel en de oude stad
Voor degenen die graag willen hiken is er het ‘Marjan Forest Park’. Vergeet na je wandeling niet even een koffie of koud biertje te nuttigen met wijds uitzicht over de stad en de haven bij Teraca Vidilica (Prilaz Vladimira Nazora 1 | Marjan Hill)

Een bezoekje aan het eiland Trogir
Wij kwamen tijd tekort anders hadden we hier graag een kijkje genomen. Bus Nº37 brengt je er in 40 minuten naartoe. (Let wel: niet vanaf het algemene busstation)

Praktische informatie:
easyJet biedt 3 x per week vluchten naar Split (Ma, Vrij, Zat) voor een gemiddeld tarief van €29,06 p.p. Je kunt nu alvast je tickets boeken voor komend voorjaar en zomer. Vluchten van Amsterdam naar Split zullen van 6 mei 2016 t/m  4 september 2016 beschikbaar zijn. Neem contact op met het lokale toerismebureau –Visit Split– voor het boeken van een gids, het organiseren van excursies en het opvragen van overige informatie.

Kroatië heeft een eigen valuta; de Kuna. Er zijn voldoende pinautomaten aanwezig op het vliegveld om je van contant geld te voorzien en de meeste winkels en horecagelegenheden accepteren creditcards.

easyJet viert haar 20-jarig jubileum wat betekent dat er een hoop aantrekkelijke aanbiedingen zijn!

Beelden © The Digitalistas met de Samsung NX500 en de iPhone.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.