Thursday Treat: Pastel Tel Aviv X Ron’s Gastrobar

Mijn introductie met de Israëlische haute cuisine was meteen een goeie binnenkomer. Chef Hilel Tavakoli van restaurant Pastel en Ron Blaauw sloegen de handen ineen voor een geweldige lunch als voorproefje op het Amex Round Tables Tour event in Tel Aviv.

 

Rons_Gastrobar1

Terwijl het buiten hard regende werden we warm verwelkomd in Ron’s Gastrobar door onder meer de Ambassadeur van Israël. Ze gingen ons deze middag kennis laten maken met de finesses en bijzondere smaken die de Israëlische kookkunst rijk is. Ook de geserveerde wijnen kwamen uit Israël. Die had ik niet eerder geproefd en het zijn mooie, volle wijnen die best meer aandacht verdienen.

De eerste gang was al een favoriet: Tonijn sashimi met gele curry, avocado en groene appel. Een mooi samenspel van smaken en texturen. Dit beloofde veel goeds. Hierop volgde een Crème van ganzenlever met een coulis van zwarte bessen, gepocheerde perzik en geroosterde amandelen. Nu is ganzenlever altijd een punt van discussie, maar je zult het in toprestaurants niet zo snel van de kaart zien verdwijnen. Het blijft een delicatesse die in dit gerecht werd gecombineerd met het zoete en sappige van de perzik en de ‘bite’ van de geroosterde amandelen. De coulis van zwarte bessen completeerde met het zogezegde ‘zuurtje’.

 

Het derde gerecht bestond uit een salade met gamba’s, kouseband, groene asperges, cherry tomaat, gele sperziebonen en za’atar. Wederom heel smakelijk met een Midden-Oosterse touch van de za’atar (een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano in één, en die wordt fijngemalen en vermengd met sumak en sesamzaad).
Hierop volgde calamares op een bedje van ingelegde rode kool, cherry tomaat en een vinaigrette met komijn. De laatste is mijn minst favoriete kruid, tenzij het met mate gebruikt wordt.
Vervolgens was het de beurt aan de vleesgerechten: BBQ spare ribs met huisgemaakte sambal, puree van mierikswortel en rode biet en Rib steak met chimichurri, beenmerg en Béarnaise saus. De spare ribs waren lekker gecarameliseerd en vielen mooi van het bot. Eigenlijk vond ik de rode biet met mierikswortelpuree overbodig. De spare ribs alleen al waren prima. En dan de rib steak…smeltend op de tong, met een smeuïg vetrandje. Je hoort ‘m ook in één hap te nemen met wat beenmerg en de Béarnaise. Voor de vleesliefhebbers echt om je vingers bij af te likken.

 

Rons_Gastrobar9

Wat is mijn oordeel over de Israëlische keuken (rekening houdend met het culinaire niveau van deze lunch natuurlijk)? Mooie, rijke smaken. Spannende combinaties en aandacht voor textuur. Ik was zeer aangenaam verrast. En nu ben ik benieuwd naar wat dit land op culinair gebied nog meer te bieden heeft.

More from Karine Bloem

Friday Fashion Envy: ACNE frames

Rain or shine, sunnies are always part of our attire. You’re never...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.