Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

The search for the new Viktor&Rolf…Who will become Holland’s best designerduo?

De Nederlandse kweekvijver met ambitieuze modetalenten is nog lang niet leeggevist. Dat bleek gisteren wel tijdens mijn ontmoeting met de zes overgebleven designerkoppels uit het RTL5 programma “Holland’s Best Fashion Designers.” Digitalista M. interviewde – in front of the camera’s- commerciële tijgers, creatieve vrijbuiters en alles wat daar tussenin zit.

Waar de ene ontwerper tekort schiet aan de nodige creativiteit, mist de ander weer een commercieel oog. Vandaar dat Björn Borg – hoofdsponsor van Holland’s Best Fashion Designers– het tijd vond om nu eens beide kwaliteiten bij elkaar te brengen en om te vormen tot het ultieme designduo. Zo gezegd, zo gedaan en na een landelijk oproep waren de koppeltjes snel gevormd. Oude schoolvrienden sloegen de handen ineen, ex-collega’s besloten om de draad weer op pakken en lovers bombardeerden elkaar tot partners in crime. Volgens eigen zeggen vullen ze elkaar allemaal perfect aan – de één is de ying, de ander de yang. Ofwel; de één maakt het perfecte jukje en de ander weet precies welke kledingstukken de kassa laten rinkelen. Garantie voor succes zou je denken…? Nog niet helemaal, want ook het juiste imago bepaalt grotendeels hoe ver een designer(duo) het schopt in de geharnaste en soms grote, boze modewereld. En of dat nou het verlegen, ietwat schuwe en bebrilde imago van de “gebroeders” Viktor & Rolf is of het jetset imago van het flamboyante modekoppel Dolce&Gabbana; de boodschap moet altijd helder, zichtbaar en bovenal kloppend zijn bij wat je zegt, doet en creëert. Aan mij was de taak om o.a. de imago’s van de zes modeduo’s eens scherp onder de loep te nemen. De uitkomst was opmerkelijk: een goed ontwerp wint het niet altijd van een vlotte babbel en krachtig imago.

Rebelleren
Mix zwart leer, met metalen studs, zilveren kettingen en een vleugje rood en zilver en je krijgt Consuela & Charity. Twee stoere chicks met beiden een eigen verhaal dat je duidelijk terug ziet in de outfits. Romantisch zijn deze verhalen zeker niet – jonge alleenstaande moeders, geen droombaan en een gezamenlijk ex-vriendje dat hen tegelijkertijd bedroog – maar daarom wel extra krachtig. ‘Wij zien er heftig uit, maar dat past bij ons. We rebelleren tegen de rest van de wereld. We hebben het allebei niet makkelijk gehad en daarom strijden we nu extra hard om onze meisjesdroom te verwezenlijken. Dan hebben we eindelijk een mooie toekomst om naar uit te kijken en krijgen we de erkenning die we verdienen’, vertellen ze samen. Over lijken gaan ze echter niet om dit doel te bereiken. Opmerkelijk; niemand in het huis! Iets wat je toch wel zou verwachten gezien de mooie hoofdprijs die maar één koppel kan winnen. Van het woord concurrentie leken de duo’s zelfs nog nooit gehoord te hebben. Winnen willen ze wel – natuurlijk- maar niet ten koste van een ander. Nee, ze zijn er allemaal stellig van overtuigt dat de beste er uiteindelijk met de beker vandoor gaat. ‘Waarom zou je aan ander koppel dwarsliggen? Winnen kun je ook van vrienden, niet alleen van vijanden. En daarbij; what goes around, comes around’, regeert de mannelijke helft van het modeduo Eric en Chanelva kalm. Eric is een doordachte creatieveling die zijn stijl omschrijft als de ideale schoonzoon meets de rockster. De eerste vergelijking was terug te vinden in de kakkineuze kniebroek. En de rockster? Die zat hem waarschijnlijk in het laag uitgeknipte decolleté van het anders zeer saaie T-shirt. Een modisch hoogstandje kon je het niet noemen, maar na een kwartier praten geloofde ik warempel in zijn simplistisch ietwat slordige stijltje. Dit was hij. Punt. Gelukkig was daar ook nog zijn wederhelft Chanelva die hem vanuit commercial oogpunt goed aanvulde. ‘Wij zijn een perfecte match. Ruzie hebben we niet, al vind ik hem wel eens vreselijk irritant. Vooral tijdens stressmomenten.’ Ook het enige liefdesduo in huis geeft toe wel eens pittige momenten met elkaar te delen in het huis. ‘Vaak zijn de ontwerpen van Jeff geen dingen die ik zou aantrekken’, vertelt partner Sietze. ‘Maar ik support hem wel in wat hij doet.’ Iets wat ze wel allebei graag aantrekken is de door hun zelf ontworpen gouden stropdas. ‘Van heel dure zijde!’, roept Sietze wel drie keer. Dat je je imago met behulp van enkel een stropdas wilt aanduiden is me nog steeds een raadsel, maar ze hadden toch verrassend veel karaktertrekken van zichzelf kunnen verwerken in dat kleine stukje (heel dure!) stof. Die van Jeff was bedekt met fonkelende stenen en slangenleer, die van Sietze kende enkel een vleugje roze. ‘Ik ben heel flamboyant en Sietze is juist heel zacht en lief’, verklaart Jeff.

Modische hoogtepunten & interview dieptepunten
Oogden sommige ontwerpen nog een beetje te schools, uitschieters zaten er ook tussen. De verfijnde bloemenprint van Chantal en Viola gecombineerd met een fijn en bombastisch jaren ’80 jasje beloofde veel goeds. Echter, zij bewezen in een split of a second hoe belangrijk het is om jezelf goed te presenteren. De outfit kan ik me nog voor de geest halen, maar ik heb geen flauw idee wat ik nog meer van hen kan verwachten. Viola kreeg een black-out tijdens het interview en de ogen van Chantal spuwden vuur. Nee, ze vonden mij niet aardig. ‘Kleurrijk, romantisch en exotisch, dat maakt ons zo bijzonder als koppel’, slaagde Chantal er nog in om te zeggen. En dat is dan ook alles wat ik over hen weet. Of beter gezegd; niet weet. Zonde, want er zit ongetwijfeld veel talent in deze dames. Ze zijn zo druk bezig met hoe ze overkomen dat ze een verkrampte indruk achterlaten en mij, de journalist dus, zonder verhaal naar huis sturen. Een interview kun je niet zien als een open podium waarop jij je verhaal kunt vertellen zoals je dat zelf hebt ingestudeerd. Ook onverwachte, lastige en zelfs gemene vragen moet je op een duidelijke en leuke manier beantwoorden. Gelukkig voor Chantal en Viola was dit slechts een proefopdracht, maar wat als je straks opeens een verslaggever van CNN voor je neus hebt staan? Dan zijn ze in de vluchtige modewereld snel klaar met je. Helaas.
Het tegenovergestelde van deze dames, was het bruisende koppel Maudy en Camilla. De meiden gingen edgy en opvallend gekleed met een speelse knipoog. Deze zat ‘m in de zelf ontworpen print van een zwijn. Te zien op een legging, sokken en T-shirt. Helemaal passend bij de huidige tijdsgeest en hun stijl zou zeker niet misstaan op de catwalk van de Amsterdam International Fashion Week. Presenteren konden ze zichzelf ook. Althans, Maudy, want die nam 9 van de 10 keer het woord. Een enthousiaste spraakwaterval met een helder verhaal waar geen speld tussen was te krijgen. ‘Ik geef input en reageer, Maudy praat en doet onze PR’, lacht vriendin Camilla ietwat schichtig. ‘Maar we hebben wel evenveel zeggenschap over de collectie hoor!’

And the winner is…
Als ik als kijker van een soortgelijk programma voor de buis zit, weet ik na één aflevering al wie er grote kans maakt op de hoofdprijs. Na het interviewen van de zes koppels geldt dat ook. Ik zet mijn geld in op Joan en Giovanni. De nicht en zijn BFF. Toegegeven, de op de dancescene geïnspireerde outfit met zwart-witte strepen en roze verfspetters behoorde niet tot de categorie “een must-have voor in mijn kast”, maar het verhaal erachter was wel ijzersterk. Hij is donker, zij blank, maar de zwart-wit print gaf ook het contrast weer tussen beide karakters. Hij is creatief, zij meer commercieel. Hij is koppig en dominant. Zij wat minder. Een simpele vertaling, maar daardoor wel commercieel interessant. Ze hebben dan ook niet voor niets al drie keer een opdracht gewonnen. ‘Wij zijn in vergelijking met de andere koppels veel rustiger. We denken minder ingewikkeld na en houden onze ontwerpen simpel’, leggen ze samen uit. ‘Dat levert ons hopelijk een plek in de finale op.’

Facts & figures

 • Op de vraag ‘Wat maakt jullie anders of beter dan de rest?’, antwoordde 90%: ‘Wij zijn volledig onszelf’.
 • Op de vraag ‘Wie is jullie grootste concurrent?’, werden Maudy & Camilla en Joan & Giovanni het meest genoemd. Op de voet gevolgd door Eric en Chanelva en Chantal en Viola.
 • Iedereen is er stellig van overtuigd dat Jeff en Sietze vanavond naar huis gaan. Zij zijn niet creatief genoeg en maken de minst mooie dingen, aldus de andere koppels.
 • Charity en Consuela lijken de underdog binnen deze groep, want die worden door niemand genoemd. Niet als grootste concurrent en ook niet als minst geduchte tegenstander.
 • Vrienden maken lijkt belangrijker te zijn dan winnen. Iedereen vindt elkaar reuze aardig en goed in zijn of haar werk. Braaf? Of komt daar nog verandering in met de eindstreep steeds meer in zicht? Charity en Consuela gaven al wel voorzichtig aan steeds minder prijs te geven omdat ze niet willen dat anderen hun ideeën overnemen (ja, dit kwam nog wel eens voor…)
 • Chantal en Viola worden getipt als meest hulpvaardige koppel. De rest van de koppels is minder behulpzaam.
 • Alle deelnemers droomden er al vanaf kinds af aan van om het te gaan maken in de modewereld. Het leukste verhaal hierover kwam uit de mond van Eric. ‘Toen ik als kind een sport moest uitkiezen, koos ik onbewust al voor de sport met de mooiste kleding. Ik was dol op baseballpetjes en van die wijde sportjacks!’
0

2 Comments

 1. Sjaar november 8, 2010

  Ik vind ze allemaal wel leuk. Het zijn allemaal unieke personen. Als het echt om ontwerpen gaat kies ik voor die twee wat oudere meiden. Wat zie jij er professioneel uit en mooi scherp commentaar!

  0
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.