Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Vendée: zeezout, sardines en Thalasso

Op één of andere manier hebben een aantal van mijn reizen dit jaar een link met mijn roots. Het begon met Marseille -mijn moeder’s geboortestad- en in juni/juli van dit jaar bezocht ik de Franse streek Vendée. Daar komt de familie van mijn Franse grootvader oorspronkelijk vandaan.

Vendee3Zo ging ik dus op een (flink vol geplande) 4-daagse trip waarvan ik wat hoogtepunten met jullie zal delen.

De gemakkelijkste manier om de Vendée -geflankeerd tussen Bretagne en Acquitaine- te bereiken is per vliegtuig (bestemming Nantes) of met de auto. De afstand Amsterdam-Vendée is zo’n 900 km. Wij pakten optie 1. Air France/KLM biedt dagelijkse vluchten Amsterdam-Nantes vanaf €199.

Vendee10

Noirmoutier
Na aankomst op het vliegveld van Nantes werden we vriendelijk onthaald door Fabiënne van Vendée Tourisme. Eerst nog de huurauto oppikken en dan door naar Noirmoutier.
Laten we even beginnen met een Wiki-weetje: Île de Noirmoutier is een eiland ontstaan om weerstand te bieden aan Engelse invasiepogingen en Spaanse aanvallen in de 14e  en 16e eeuw. Het was, jawel, een Nederlander die het eiland in 1674 bezette; admiraal Tromp. Niet helemaal zuiver deze man, want vanaf de 17e eeuw werd Noirmoutier een aanvoerhaven voor gesmokkelde tabak, binnengebracht door Engelse en Hollandse schepen.Vendee40

Tot zover de geschiedenis bijgespijkerd. Ondertussen zijn we gearriveerd op bestemming, waar we de eerste nacht zullen doorbrengen. Het hotel en villa-complex Bois de La Chaize is een fijne accommodatie die een combinatie biedt van hotelkamers, gîtes en een luxe villa. Knus en licht ingericht met verwijzingen naar zee en strand, en geschikt voor diverse soorten reizigers. De gastheer -een goedlachs type met bril in dezelfde accentkleur als het interieur – leidt ons rond maar moet de tour onderbreken als blijkt dat de sablées de oven uit moeten voordat ze aanbranden. “Ze zijn voor morgenochtend als extraatje bij het onbijt!” roept hij al rennend na. De volgende ochtend doen we zijn bakkunsten eer aan en nemen een heerlijke koek mee voor onderweg.

‘s Avonds dineren we in de ‘hoofdstad’ van het eiland, Noirmoutier-en-Île. Een klein stadje waar de eetgelegenheden zelf een eilandje vormen aan de drooggelegde vissershaven. Wij gaan aan tafel bij Le Rafio waar we worden getrakteerd op specialiteiten van het eiland: schelp- en schaaldieren, vis en de aardappeltjes die enkel op het eiland worden verbouwd: de ‘Bonnotte’. Die overigens heerlijk smaakten bij mijn kabeljauw. Aan de overkant zit het populaire Café Noir, waar volgens Fabiënne ‘tout’ bekend Frankrijk wel eens is geweest (en nog steeds komt). Een aantal bekende Fransen bezitten een vakantiehuis op het eiland, en het is er in de zomer tot de nok toe gevuld. We dopen het gelijk maar om tot het hipste café van Noirmoutier.

Vendee5 Vendee7 Vendee6

De volgende ochtend vertrekken we na het -tot in de puntjes verzorgde ontbijt- naar hét strand van Noirmoutier: La Plage des Dames. Een lang uitgerekt zandstrand aan de rand van een bos en met houten strandhuisjes. Het is ietwat bewolkt maar nog steeds een uitermate fotogenieke plek, dus daar maken we gretig gebruik van. We vervolgen onze tour over het eiland en gaan op bezoek bij Bed & Breakfast ‘Les Oyats‘. Eigenaar Hervé baat niet alleen een vleugel van zijn recent gebouwde villa uit als Chambre d’Hôtes, hij wint ook zout van zijn eigen zoutmoeras. Alvorens ons daar naartoe te brengen krijgen we een rondleiding door de volledig door hem, smaakvol ingerichte villa. Het heeft die typische Atlantische kust-look, want hij struint graag de brocantes af op zoek naar vintage maritieme voorwerpen. Het staat er vol van en alsnog oogt het niet rommelig. Ik was zelf onder de indruk van de woonkeuken: ruim, modern maar toch warm en gezellig. Gasten nuttigen hier het ontbijt, met uiteraard een snufje zout uit Noirmoutier. Door Hervé zelf gewonnen.

Vendee28 Vendee29 Vendee30

Next stop is de Passage du Gois, de 4.2 km lange weg die Île de Noirmoutier met Beauvoir-sur-Mer met elkaar verbindt. De weg is alleen begaanbaar als het eb is, 2x per dag. Bij eb is het wad het terrein van schelpenzoekers, die hun stalen mandjes vullen en zo een centje bij kunnen verdienen. We treffen er een oude dame die met trots haar ‘vangst’ van de dag laat zien.

Vendee12Vendee11

St Gilles-Croix-de Vie
We zijn alweer onderweg naar de volgende bestemming. St Gilles Croix de Vie is het epicentrum van de sardines-vangst. Dat de visserij hier belangrijk is, zien we aan alles terug. Zoals bijvoorbeeld de authentieke witte vissershuisjes met felblauwe luiken. Als de vissers vroeger verf overhielden waarmee ze de boot hadden geschilderd, dan werd de restverf gebruikt voor de luiken. Handige manier van recyclen. Een stukje lopen van het centrum kom je in een duingebied met een vuurtoren in al zijn glorie. Het schijnt er een van drie te zijn, maar deze is het meest Instagram-waardig. En heb jij weleens een sardines-bar gezien? Die vind je hier ook. Het is niet meer dan een bouwvakkershut met een paar picknicktafels, een sta-tafel gemaakt van een leeg visvat en het stukje terrein afgebakend door blauw visserstouw. Ze noemen het op de website een restaurant, want vergis je niet: je krijgt een specialiteit voorgeschoteld! Sardines vers van de vangst zó op je bord. Gegrild met een beetje zout en vergezeld door Pommes Grenailles en een kwart citroen. Niks meer aan doen.

Vendee32Vendee14Vendee41

Het grootste deel van de sardines-vangst wordt echter ingeblikt. Sardinerie ‘La Perle des Dieux‘ is (in Frankrijk) de autoriteit op dit vlak. Een paar van die visjes in een blik, niet zo moeilijk toch? Nou, ze behandelen de sardines hier als dure champagne. De sardine-oogst wordt op de blikken aangeduid als millésime, zoals we dat van het luxe druivenvocht kennen. Een millésime-sardine is er één van superieure kwaliteit, en wordt hoe langer je die bewaart nog lekkerder. Zo kun je een blik millésime tot 10 (!) jaar bewaren. De sardines worden pas na een jaar of vier echt geconfijt, waardoor de smaak zachter en verfijnder wordt. Maar het allerleukste zijn de blikjes van deze speciale edities. Lokale kunstenaars worden aangetrokken om de blikken van een kek jasje te voorzien. Zo zijn de blikken van kunstenares Delphine Cossais te mooi om weg te gooien, en inmiddels ware collector’s items.

Brétignolles-sur-Mer
Van de sardines gaan we naar een eco-lodge op steenworp afstand van het strand in Brétignolles-sur-mer. We worden gelijk verwelkomd door een vrolijk kwispelende Berner-Sennen hond. Dan heb je met mij als dierenliefhebber al een puntje voor! La Ferme des Marais Girard combineert traditionele, landelijke architectuur met moderne eco-bouw. De huidige eigenaren zijn groot liefhebbers van beide bouwstijlen en zijn erin geslaagd om de ziel van de plek te respecteren, zonder concessies te doen, en door zoveel mogelijk duurzame materialen te integreren.

Vendee17 Vendee19

Het resultaat is te zien in de diverse onderdelen van de eco-lodge bestaand uit de appartementen in de oude boerderij, de volledig uit hout opgetrokken Villas Ponton, het eco-zwembad (met een systeem van bacteriologische filtratie gebaseerd op de aquacultuur-vijvers), het drooghok waar de schone was aan de lucht wordt gedroogd, de kas waar ze hun eigen groente en fruit verbouwen, en het hoofdgebouw waar een biologisch eetlokaal en eetwinkel/traiteur zijn gevestigd. De eigenaresse verkoopt er ook vloerkleden van gerecycled textiel.

Vendee18 Vendee20 Vendee33

Les Sables d’Olonne
De reis brengt ons verder langs de kust naar de bekendste badplaats van de Vendée. In de 17e eeuw was Les Sables d’Olonne zelfs de belangrijkste haven van het Franse koninkrijk. Voor de actieve vakantiegangers een walhalla van watersporten, de wat luiere badgast kan lekker hangen op het strand of zich laten pamperen in de Thalasso-spa. Daarbij kun je in de stad flaneren langs de boulevard of een boot (ja echt) van schaal- en schelpdieren verorberen in één van de restaurants. Je kunt beter alvast oefenen want een krab uitlepelen, kreeftenscharen kraken en een berg grijze garnalen pellen is nogal een klus…

Vendee35

Enfin, als je houdt van zeevruchten neem je dit voor lief. Verser dan hier krijg je het niet want de visafslag zit om de hoek. En ach, als er een kokkel door de tent heen schiet hebben je tafelgenoten ook weer pret.
Na ons buikje vol te hebben gegeten (je kunt mij namelijk wakker maken voor fruits de mer) en van een goede nachtrust hebben genoten, maken we de volgende ochtend een rondje door de stad, waar de wijk L’île Penotte toch wel een visueel hoogtepunt is (je begrijpt: er werd weer collectief ge-instagramd). En wel omdat een bewoonster de muren van de huizen heeft voorzien van schelpenkunst. Ze heeft liever niet dat je de kunstwerken op de kiek zet, maar jah, buiten equals openbare ruimte, dus probeer daar maar eens iets tegen te doen. Misschien kan ze uit de kracht van social media beter haar voordeel halen? Ondertussen plakt ze ijverig door.

Vendee36

Einde ochtend staat ons een Thalasso-behandeling te wachten. Heer-lijk! Ik knap altijd zo op van een bezoek aan de spa. En ondanks dat ik me altijd voorneem dit vaker te doen schiet het er dan toch bij in. Ik kreeg een rugmassage met Ayurvedische olie in combinatie met warme waterstralen en dat had best langer dan een half uur mogen duren! Een ontspannende thee erachteraan en ik was helemaal zen. We konden helaas niet langer in de spa vertoeven omdat het alweer lunchtijd was en de planning behoorlijk strak. Maar een pan mosselen en een glas wijn op het strand zijn zeker geen straf, dus we waren weer snel ontwaakt uit onze ontspannings-roes.

Vendee44 Vendee43 Vendee45

Na de lunch nog meer wijn want er stond een wijnproeverij bij Domaine St Nicolas op het program. Dus zaten we zo weer te nippen aan een paar biologische wijnen. Not bad at all! De eigenaar van het wijnhuis, Thierry Michon, is een muzikant die vanuit hobby wijn is gaan maken, en hij voorzag de twee mousserende wijnen uit zijn aanbod dan ook van de namen Be Swing (rosé) en Be Bop (wit).

Les Épesses – Terragora Lodges
Het eindpunt van onze 4-daagse trip is het wel heel bijzondere Terragora Lodges. Ook een eco-lodge complex met eigenzinnige verblijven. Zo slaap je er in een boomhut (Nest), in een soort Fabergé-ei (de Chrysalis), in een zinken kubus tussen de waterlelies (Water Lily), of in een Afrikaanse lemen hut (Borrow) die ik associeerde met de Flinstones.

Vendee38
Mijn onderkomen voor de nacht bevond zich aan het eind van het pad (beetje scary ‘s nachts), maar de zinken kubus was wel voorzien van een ligbad en een comfy 2-persoonsbed, dus dan hoor je mij niet klagen. Het ontbreken van raamverduistering was weliswaar even wennen, al denk ik dat niemand behalve de in het water plonzende otter (wel gehoord, niet gezien) een glimp van mijn algehele naaktheid heeft opgevangen. Zo ja, lucky you!

Vendee22 Vendee23 Vendee24

Er moest uiteraard geproost worden op een geslaagde trip, dus dronken we gezamenlijk een glas bubbels op het ‘hangende’ terras bij het restaurant alvorens een verrukkelijke biologische avondmaaltijd geserveerd te krijgen. Man, man, die Potée Vendéenne zal ik me nog lang heugen! Evenals het zelfgebakken brood, de groene groentengazpacho en de aarbeiensoep. Wat een traktatie! Eentje die we overigens enigszins gehaast hebben genuttigd want we moesten op tijd zijn voor het spektakel in Puy du Fou. In Frankrijk’s populairste en twee na grootste themapark kun je de hele zomer lang een enorm historisch theaterspel en lichtshow bijwonen. Nu ben ik niet de grootste fan van themaparken -en stond mijn reisgezelschap er ook niet om te springen- tegenspraak werd niet geduld: we móesten dit een keer meemaken. Toegegeven, qua uitvoering zat het zo strak in elkaar dat het best een pluim verdient.
Een maand later kreeg ik een persbericht in de mail dat Puy du Fou dit zomerseizoen een record had verbroken van ruim 2 miljoen bezoekers…Nu kan ik er in ieder geval over meepraten.

Ook naar de Vendée? Meer informatie vind je op www.vendee-tourisme.com en www.rendezvousenfrance.com

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.